Home » Fără categorie » COMUNICAT DE PRESA – Romania, locul doi in topul accidentelor auto din U.E. Campania “(Micro)Somnul la volan – un pericol real” continua in Bucuresti

COMUNICAT DE PRESA – Romania, locul doi in topul accidentelor auto din U.E. Campania “(Micro)Somnul la volan – un pericol real” continua in Bucuresti

Preview-Flyer_SOMNUL-page-001Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ continua, incepand cu 22 octombrie 2015 (ora 13.00), in Bucuresti, Campania nationala “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!”, prin care si-a propus sa informeze si sa constientizeze conducatorii auto cu privire la atitudinile responsabile in trafic si sa reduca riscurile producerii accidentelor de circulatie pe fondul oboselii accentuate.

Proiectul este organizat in parteneriat cu Colegiul Psihologilor din Romania, Uniunea Nationala a Camerelor Bilaterale de Comert din Romania, Societatea Romania de Psihologie Experimentala Aplicata si Swat Force International.

Campania nationala, care a fost deja derulata cu succes in judetul Bistrita-Nasaud (2014) si in statiunea Mamaia si Constanta, in aceasta vara, se deruleaza in contextul in care un raport al Comisiei Europene, dat publicitatii in 2014, releva ca Romania ocupa locul secund in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere, cu o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. In cadrul campaniei vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative participantilor la trafic, in zona Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Coordonatorii proiectului – prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele PsihoTrafiQ si psihologul principal Ionel Simionca – afirma ca fenomenul microsomnului la volan s-a acutizat in Romania in ultimii ani si a devenit una dintre cele mai frecvente cauze identificate de specialisti. Potrivit mai multor cercetari, realizate de echipa de specialisti coordonata de cei oameni de stiinte, s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa evitam sa conducem intre orele 2.00 si 2.59, cand bioritmul si vizibilitatea sunt reduse si intre 15.00 si 15.59, cand oboseala acumulata in timpul zilei are mare influenta asupra capacitatii de conducere. Totodata, specialistii au constatat ca exista mai multe faze ale oboselii la volan – de la oboseala usoara, la atipire si apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala la volan este asemanata cu o alta cauza foarte grava de producere a accidentelor rutiere, si anume neatentia.

“Trebuie sa fim foarte atenti la semnele oboselii si somnolentei la volan deoarece ne punem viata in pericol. Ne dam seama ca intram intr-o faza incipienta de somnolenta atunci cand avem dificultati in a tine ochii deschisi si capul sus, lacrimam, clipim des si cascam repetat sau avem un timp de reactie intarziat. De regula, somnolenta genereaza microsomn de 2-3 secunde, care pot fi vitale. Le recomandam soferilor sa se odihneasca suficient inainte de a pleca la un drum lung, sa nu conduca mai mult de 8 ore pe zi si atunci cand sesizeaza semnele oboselii si somnolentei, sa opreasca masina in afara partii carosabile si sa faca pause regulate de cate 15 minute, o data la 2 ore”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ si coordonatorul campaniei.

Proiectul este elaborat si derulat de o reputata echipa de psihologi, dupa efectuarea a mai multor studii, si face parte dintr-o campanie mai ampla de constientizare si preventie, organizata de Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ in parteneriat cu mediul de afaceri si autoritatile competente din Romania. In cadrul proiectului, s-a mai derulat campania nationala “Alcoolul la volan este un accident!”, menita sa informeze opinia publica asupra accidentelor rutiere care au drept cauza conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice.