Home » Fără categorie » COMUNICAT DE PRESA – Studiu PsihoTrafiQ: Barbatilor le place sa sicaneze, sa riste si sa fie agresivi in trafic

COMUNICAT DE PRESA – Studiu PsihoTrafiQ: Barbatilor le place sa sicaneze, sa riste si sa fie agresivi in trafic

psihotrafiq2Majoritatea barbatilor cu varste intre 18 si 40 de ani se ghideaza in trafic dupa zicala „daca nu risti, nu castigi”, le place sa vada cat de aproape pot rula fata de masina de dinaintea lor si le place sa ii sicaneze pe ceilalti participanti la trafic, se arata in Studiul privind atitudinile disfunctionale in trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

Studiul realizat de cei doi specialisti scoate in evidenta nevoia de risc, de adrenalina si de senzational a barbatilor atunci cand se afla la volan, iar indicatorii arata ca acestia adopta un comportament mult mai agresiv decat femeile, neanticipand riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce. In acelasi timp, 88% dintre barbatii de 18-25 de ani si 70% dintre barbatii de 25-40 ani sunt de parere ca riscul de accident este minim daca au o masina buna si peste 65% dintre barbatii de 18-40 de ani recunosc ca se enerveaza atunci cand traficul e aglomerat si ca depasesc fara sa stea pe ganduri coloane de masini.

De cealalta parte, autorii studiului cred ca femeile adopta un stil mai putin agresiv si, astfel, sunt mai putin expuse riscului in trafic, iar tinerii au o propensiune catre risc mai mare decat persoanele mature, explicatiile specialistilor fiind strans legate de indicele de maturitate rutier si de teribilismul specific varstei.

“Credem ca nu doar experienta rutiera conteaza in dezvoltarea comportamentelor in trafic, ci si nivelul de educatie rutiera, informatiile la care soferii au fost expusi si modul in care acestia prelucreaza informatiile. Am observat ca femeile sunt mai precaute la volan si se ghideaza mai putin dupa instinctele primare. De cealalta parte, barbatii cu varste intre 18 si 40 de ani manifesta un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregatiti sa-si asume riscuri majore atunci cand se afla la volan, peste doua treimi din barbatii chestionati afirmand ca adopta sicanele in trafic si au o nevoie mai mare de risc si de adrenalina. In genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive si teribilismul reprezinta cele mai des intalnite elemente care produc accidente cauzate de om. Este nevoie sa intensificam educatia rutiera, mai ales in randul soferilor tineri, cu varste intre 18 si 25 de ani, prin campanii nationale de informare si prin cursuri de conducere defensiva”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

“Comportamentul nostru rutier – ca pieton sau conducator auto – este un comportament invatat, deci implicit este supus unei “contaminari” comportamentale/sociale. Ca atare, probabilitatea ca intr-un anumit context sa manifestam o anumita devianta, incurajati de un context favorabi de tipul “si altii fac asa”, este semnificativ mai mare celor lipsiti de experienta si, implicit, de o anumita anticipare a riscurilor. In fapt, ne asumam riscuri in trafic, fie pentru ca nu anticipam consecintele unor alegeri, fie pentru ca ne asumam anumite consecinte”, declara psiholog principal Ionel Simionca, vicepresedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

La studiu au raspuns 127 de soferi, dintre care 74,8% erau barbati si 25,2% – femei. Dintre acestia, 48% aveau varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani si 7,1% – peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfunctionale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate si ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic

Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare sociala care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeana a Sigurantei Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce in ce mai multi experti in psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile in trafic. Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro.