Home » Campania “Atentie la … neatentie!”

Campania “Atentie la … neatentie!”

Descriere campanieGalerie foto
Neatentia la volan, in special utilizarea telefonului mobil in timpul sofatului, reprezinta una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T in 2015 arata ca un procent de 70% dintre soferi sunt distrasi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje in timp ce conduc si 27% socializeaza pe Facebook.

In acest context, Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ, in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Constanta – Serviciul Rutier si Serviciul de combatere si prevenire a criminalitatii, Universitatea “Ovidius” (Facultatea de Drept si Stiinte Administrative) si Colegiul National Pedagogic “Constantin Bratescu” din Constanta demareaza, miercuri 21 septembrie 2016, campania “Atentie la … neatentie”, prin care isi propunere sa-i responsabilizeze pe participantii la trafic cu privire la pericolele la care se expun atunci cand se lasa distrasi de factori perturbatori. In cadrul campaniei vor fi impartite materiale informative si odorizante de masina cu mesajul proiectului. De asemenea, in perioada proiectului, se vor desfasura ore de educatie rutiera cu elevii, sustinute de politisti si de psihologi. Evenimentul, care este nominalizat de Comisia Europeana, are loc cu ocazia Zilei Europene Fara Accidente Mortale (The European Day Without a Road Death).

Fenomen scapat de sub control

Chiar daca se constata o scadere de peste 40% din 2008 pana in 2014 a accidentelor rutiere mortale din Romania, prof. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul campaniei, afirma ca exista din ce in ce mai mult accidente se produc din cauza ca soferii utilizeaza telefonul mobil la volan. “La o scurta observatie empirica, constatam ca din 10 soferi, mai mult de jumatate dintre ei se uita in jos spre telefonul mobil, si nu inainte, cum este normal. In special, acest comportament este mai des intalnit la tineri, iar in contextul lipsei de experienta si a adrenalinei, acestia pot pierde foarte usor controlul volanului si pot pune in pericol propria viata si a celorlalti participanti la trafic. Fara doar si poate, este un fenomen care a scapat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic”, afirma prof. univ dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologiei si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ. Daca totusi trebuie sa raspundem la un apel urgent in timp ce ne aflam la volan, specialistul recomanda soferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpararea unui dispozitiv care conecteaza telefonul mobil la masina. In acelasi timp, coordonatorul campaniei nu le recomanda soferilor sa foloseasca un handsfree cu fir deoarece exista oricand riscul ca firul sa se incolaceasca in jurul volanului si sa ii creeze probleme de manevrare.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, nominalizate de foruri europene

Asociatia “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare sociala care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeana a Sigurantei Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce in ce mai multi experti in psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile in trafic. Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro