Home » Campania “Fii PietOM”

Campania “Fii PietOM”

Descriere campanieAparitii mediaGalerie foto
În aceste zile, la Bistrița, este în plină defășurare o campanie de conștientizare a pietonilor care se angajează în traversarea străzilor pe zebră, în special acolo unde nu există semaforizare. Inconșitența unora este însă la alt nivel, unul care poate să facă diferența între viață și moarte.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în cooperare cu Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră „PsihoTrafic”, efectuează în aceste zile o serie de inscripționări la baza anumitor treceri de pietoni din municipiul Bistrița, în special la cele care prezintă un risc ridicat de accidente și care nu sunt securizate prin sistem de semaforizare, cu preponderență cele aflate în preajma școlilor.

Acțiunea în sine constă în inscipționarea unor mesaje de atenționare la nivelul trecerilor de pietoni: „Asigură-te”, „Lasă telefonul”, „Nu alerga”, „Scoate căștile”, sau „Coboară de pe bicicletă”. Ideea a venit din partea psihologului Ionel Simionca, vicepreședintele Asociației „PsihoTrafic”: „Noi, ca asociație cu specific de siguranță rutieră, am desfășurat mai multe activități pe linie de siguranță și educație rutieră. Acum, în parteneriat cu IJP BN, desfășurăm o activitate de prevenție în rândul pietonilor, acțiune pe care sperăm să o implementăm și la nivelul celorlalte inspectorate din tară. Ideea campaniei a venit în urma constatărilor legate de dependența în special a pietonilor de telefoanele mobile, dar și din partea conducătorilor auto. Pietonul fiind vulnerabil, este cel mai expus unor accidente cauzate de neatenție, iar noi încercăm să-l avertizăm și să-l sensibilizăm în acest sens” – a declarat Ionel Simionca pentru stiridebistrita.ro.

Cu toate acestea, pietonii continuă să ignore faptul că o neatenție de aces gen poate avea urmări grave, aceștia inducându-și ideea că trecerea de pietoni este un spațiu ferit de accidente. Căștile în urechi, cu muzica dată la maxim, vor împiedica un pieton să audă semnalele unei ambulanțe, spre exemplu.

Campania „Fii pietOM” desfășurată la Bistrița a cuprins și realizarea unui treceri 3D de pietoni, proiect în care au fost implicați artiștii de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Locația aleasă a fost una cu trafic aglomerat, fiind vorba de trecerea de pietoni de lângă Primăria Bistrița, pe strada Gheorghe Șincai.

„Prin această zebră 3D ne dorim să atragem atenția conducătorilor auto asupra prezenței în trafic a pietonilor și asupra importanței acordării de prioritate acestora. Pentru realizarea acestei zebre 3D am colaborat cu elevii Liceului de Arte „Coneliu Baba” din municipiu, iar cu această ocazie doresc să le mulțumesc în numele celor implicați în această campanie” – a declarat inspector principal de poliție – Ramona Sîngeorzan – Compartimentul Analiză și Combaterea Criminalității din IPJ BN.